Over anderhalve week is het Pasen! Maar wat als het fundament van dit feest – de opstanding van Jezus  – op een misvatting of zelfs nepnieuws berust? Een van de grootste mysteries van onze cultuur! In 8 posts ontrafel ik de mysteries van het opstandingsverhaal in de Bijbel, met de climax op Pasen. Ga met mij mee op avontuur.

 

Mysterie 1, het raadsel van Palmzondag

Op de zondag voor Pasen wordt in alle christelijke kerken palmzondag gevierd. Op die dag reed Jezus met veel bombarie op een ezelsveulen Jeruzalem binnen en werd door een grote menigte met palmtakken toegejuicht. Het was een ware triomftocht, maar wat precies werd er nu gevierd? Geen enkele christen kan daar een goed antwoord op geven. Nog vreemder is het dat de triomftocht uitdoofde als een nachtkaars, want Jezus reed naar de tempel, keek daar wat om zich heen en reed weer weg omdat het al laat was (Evangelie van Marcus 11: 11). Bombarie, gejuich van een grote menigte, en dan niets… Wat was er aan de hand?

Het antwoord:

Jezus preekte aan iedereen die het horen wilde dat het koninkrijk Gods op aanbreken stond: Jezus’ triomftocht in Jeruzalem zou uitmonden in een fantastische finale op het tempelplein, namelijk Gods wederkomst op aarde. Alleen … God kwam niet …   Wat deed dit met Jezus, en waarom leidde dit tot zijn kruisiging?

Wie niet tot de climax op Pasen kan wachten, kan mijn spannende roman De Laatste Christen lezen. 

#Geschiedenis #Filosofie #Boekentip #Leestip #Pasen #Bijbel 

Mysterie 2, de mysterieuze spons

Een van de meest raadselachtige teksten uit het evangelie van Mattheüs (27: 49) luidt als volgt:

“Omstreeks het negende uur riep Jezus [hij hangt al enige uren aan het kruis] met luider stem uit: “Eli, Eli, lema sabaktani?” dat wil zeggen: “Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?”  Enkelen van de omstanders die het hoorden, zeiden: “Hij roept om de profeet Elia!”  Onmiddellijk daarop ging een van hen een spons halen, drenkte die in zure wijn, stak ze op een rietstok en bood Hem te drinken.  Maar de anderen zeiden: “Laat dat! Wij willen eens zien of Elia Hem komt redden.” Jezus slaakte andermaal een luide kreet en stierf.”

Ieder weldenkend mens zal zich afvragen wat het verband is tussen het aanbieden van een spons met zure wijn en een eventuele redding door Elia. Kan Jezus niet meer gered worden door Elia als hij van de zure wijn heeft gedronken? Beide gebeurtenissen lijken geen enkel verband met elkaar te hebben.

Het antwoord:

Zou het kunnen dat Jezus niet om Elia roept, maar om verlossing uit zijn lijden? Een wens tot euthanasie? Wat nu als de spons geen zure wijn bevatte, maar een snelwerkend gif? Is het niet opmerkelijk dat Jezus vrijwel direct na het drinken sterft? Dat zou verklaren waarom de omstanders roepen “Laat dat!” Ze willen dat hij blijft lijden.

Jezus geëuthanaseerd, welke onverwachte gevolgen had dit?

Wie niet tot de climax op Pasen kan wachten, kan mijn spannende roman De Laatste Christen lezen.

Mysterie 3, waar is het originele slot van het Marcus-evangelie gebleven?

De centrale leerstelling van het christelijke geloof is dat Jezus werkelijk uit de dood is opgestaan, maar de slotpassages van het oudste evangelie die hierover berichten, namelijk dat van Marcus  (hoofdstuk 16: 9-20), zijn niet door Marcus zelf geschreven, daar zijn alle wetenschappers het over eens. Waarom is het oorspronkelijke slot van het Marcus-evangelie geschrapt, en vervangen door een ander slot?

Het antwoord:

Als het originele slot van het Marcus-evangelie nu nog in de bijbel had gestaan, had iedereen kunnen constateren dat het op pijnlijke wijze tegenstrijdig is met het slot van het latere Mattheüs-evangelie.

Naar alle waarschijnlijkheid werd in het originele slot van het Marcus-evangelie verteld dat Jezus op een berg in Galilea verscheen (zie hiervoor mijn roman De Laatste Christen), en voor zijn leerlingen op een onbereikbare plek stond. Bij het evangelie van Mattheüs lezen we ook dat Jezus op een berg in Galilea verschijnt, maar dan komt hij naderbij en mengt zich onder zijn leerlingen. Waarom kan in het latere evangelie van Mattheüs Jezus naderbij komen, terwijl hij in het eerdere evangelie van Marcus onbereikbaar was? Pijnlijke tegenstrijdigheid.

Mysterie 4, de soldaten bij het graf

In het oudste evangelie, dat van Marcus, gaan de vrouwen die Jezus willen balsemen het rotsgraf in waar Jezus is begraven. Dit graf is leeg. In het latere evangelie van Mattheüs (27: 65-66) lezen we echter dat dezelfde vrouwen het graf helemaal niet binnen (kunnen) gaan, omdat er soldaten voor het graf staan. Waarom spreken de twee evangelies elkaar op dit punt zo totaal tegen?

Het antwoord

De soldaten bij het graf kunnen we niet anders beschouwen dan een ‘alternatief feit’ dat de latere Mattheüs heeft toegevoegd aan het feitenrelaas. Waarom? Om de geloofsboodschap te ondersteunen dat Jezus waarlijk is opgestaan uit de dood. Het oudere verhaal van Marcus vertelt alleen maar dat het graf leeg is, maar niet dat Jezus is opgestaan uit de dood. Een goede verklaring voor het lege graf kan zijn dat Jezus’ leerlingen Jezus’ lichaam uit het graf verwijderd hebben, maar die mogelijkheid wil het latere evangelie van Mattheüs uitsluiten met het genoemde ‘alternatieve feit’.  

Maar als Jezus NIET uit de dood is opgestaan, waarom was zijn graf dan toch leeg?

Wie niet tot de climax op Pasen kan wachten, kan mijn spannende roman De Laatste Christen lezen.

Mysterie 5, Jeruzalem of Galilea?

Over 2 weken is het Pasen! Maar wat als het fundament van dit feest – de opstanding van Jezus – op een misvatting of zelfs nepnieuws berust? Een van de grootste mysteries van onze cultuur! In 8 posts ontrafel ik de mysteries van het opstandingsverhaal in de Bijbel, met de climax op Pasen. Ga met mij mee op avontuur.

In het evangelie van Lucas (dit is geschreven na het evangelie van Marcus en Mattheüs) zien Jezus’ leerlingen Jezus na de kruisiging voor het eerst weer in Jeruzalem (de stad waar hij begraven is), maar in het evangelie van Mattheüs zien de leerlingen Jezus na de kruisiging voor het eerst op een berg in Galilea (Noorden van Israël). Vanwaar deze tegenspraak?

Het antwoord

Jezus is gestorven en begraven net buiten Jeruzalem. Waarom moesten zijn leerlingen dan helemaal naar Galilea in het hoge Noorden reizen om hem weer te zien? Waarom verscheen Jezus niet gewoon in Jeruzalem waar zijn leerlingen op dat moment verbleven? Lucas probeert dit raadsel op te lossen door simpelweg een ‘alternatief feit’, namelijk een verschijning van Jezus in Jeruzalem in zijn evangelie op te nemen. Wie echter dieper in de zaak duikt, begrijpt dat Jezus niet in Jeruzalem kon verschijnen, en dat er een reden was, waarom zijn leerlingen helemaal naar het verre Galilea moesten reizen om hem weer te zien.

Wie niet tot de climax op Pasen kan wachten, kan mijn spannende roman De Laatste Christen lezen.

#Geschiedenis #Filosofie #Boekentip #Leestip #Pasen